Przejdź do treści strony

Konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Garwolińskiego roztrzygnięty

Tradycją się stało, że podczas Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego nastąpiło wielkie rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich na najsmaczniejszą potrawę z ziemniakiem  "Ziemniak w Polskiej Tradycji Kulinarnej Ziemi Garwolińskiej"

Do rywalizacji stanęło 41 potraw, z czego do finałowego etapu przeszło 13. To oni musieli przyjąć komisję na degustację podczas III Festiwalu Etnograficznego. 

Komisja konkursowa w składzie: Grzegorz Woźniak – Poseł na Sejm RP, Maciej Kurowski – Radny Rady Powiatu Garwolinskiego i Anna Lewandowska dyrektor Powiatowego Centrum Kultury i Promocji w Miętnem stanęła przed nie lada wyzwaniem, bowiem kreatywność naszych Gospodyń i Gospodarzy nie zna granic. Oceniano nie tylko walory smakowe, wygląd i estetykę potrawy, ale także oryginalność podania, związek z tradycją i regionem.

Zwycięstwo i bon na 2000 zł KGW Kacprowianki przyniosła szara pyza ziemniaczana z nadzieniem mięsnym. Bon na 1500 zł odebrali członkowie KGW Pogorzelec za kartoflany gołąb w sosie ziemniaczano- warzywnym. Trzecie miejsce i bon na 1000 zł trafił do KGW Kamionka za odczarowany placek ziemniaczany.

Serdecznie gratulujemy nagrodzonym i dziękujemy wszystkim 41 kołom, które zgłosiły swoje potrawy do konkursu. Wszyscy możecie czuć się wygranymi. I jak zapowiedzieli organizatorzy podczas festiwalu – idąc za ciosem i wielkim sukcesem książek kucharskich, zostanie wydana kolejna ich część, z przepisami z tegorocznego konkursu.